zondag 6 mei 2012

Screw it, Let's do it !

Het zijn niet mijn klinkende woorden, maar die van Sir Richard Branson - de man achter alle 230 Virgin bedrijven. De man die wél geloofde in Mike Oldfield en in de Sex Pistols en hen het platencontract aanbood dat de legendarische "hit" zou worden voor zowel het platenlabel Virgin Records, als voor de punkgroep zelf. Dat ene contract veranderde de muziek (leve de Punk !) maar vooral ook de man achter het toen nog piepkleine platenlabel, Richard Branson.
 Later volgden Virgin Airlines, Virgin Mobile en Virgin Galactic, om maar de meest bekende bedrijven uit de grote Virgin Group op te sommen. Maar belangrijker zijn de vele goede doelen en non-profit organisaties waar Branson deel van uitmaakt. Wereldvrede, war on drugs, gevecht tegen armoede, de strijd tegen vervuiling, enzovoort... Onder de vleugels van Virgin Unite probeert Branson de wereld ook een beetje mooier te maken.

Vandaag was Richard Branson in Antwerpen, op uitnodiging van Flanders DC. Doel was zijn inzichten over "entrepreneurship" te delen met het publiek. Natuurlijk was ik benieuwd om de man aan het woord te horen. Hoe zou hij zijn ? Wat zal hij zeggen ? Wordt dit één lange promo voor Virgin ? Staat die man nog met zijn voeten op de grond ? Is hij een echte entertainer die de zaal helemaal inpakt met zijn marketing praatje? Wat maakt deze man zo succesvol ? Hoe is hij ooit gestart ? Waarom die wil om zoveel bedrijven op te starten ? 
En ik kreeg de antwoorden waar ik op hoopte .... en vat zo samen :

Richard Branson is niet voor niets een "Sir" geworden. De man is nobel, bescheiden en warm. Geen gladde jongen, maar een heel gewone man die nog zoekt naar woorden, en af en toe eens de draad kwijt raakt. Je voelt dat hij van mensen houdt, enthousiast is, en geen enkele uitdaging uit de weg wil gaan. Je ziet dat hij een neus heeft voor goede businessplannen, je ziet dat hij oprecht is.

Branson maakte zijn bedrijf groot met enkele gouden regels :
  • zodra je een bedrijf hebt, delegeer je je eigen taken naar iemand die beter is dan jijzelf. Zo kan jij weer naar buiten om andere dingen te doen en te ontdekken
  • wordt je bedrijf te groot ? Splits het op een verschillende kleine bedrijven, zodat je niet log wordt of in een ivoren toren gaat werken
  • maak altijd tijd voor je klanten en je team. Geef weinig negatieve kritiek, ga altijd voor lof.
  • geef je team de kans om dingen te proberen en bijgevolg ook fouten te maken, maar laat ze grotere dingen doen dan wat ze voor zichzelf in gedachten hadden.
  • maak tijd om samen met je team een pint te drinken en te feesten. Je bent net als hen, een gewone mens. Noteer hun vragen en opmerkingen in je boekje, zodat je het de volgende morgen nog herinnert ;-)
  • A great manager is a great listener. Luister. Reageer op elke opmerking. Kleine dingen veranderen kan soms heel verregaande positieve resultaten hebben.
  • Je krijgt zoveel meer terug als je investeert in "goede dingen" en in mensen. Wie ondernemer wordt omdat hij het grote geld achterna gaat, zal niet slagen. Start je business vanuit je eigen frustratie over iets. Zorg dat je gewoon beter bent dan diegene die je de frustraties bezorgt.
We keerden heel tevreden en enthousiast naar huis. Ik voelde bewondering voor een man die zijn succes deelt, dankzij zijn verlangen om goed te zijn voor andere mensen. Gelukkig zijn er zo'n ondernemers. Ze kunnen het verschil maken op deze planeet. 


Wat de micro-schaal betreft..... Ik kreeg het gevoel dat ik deze week de juiste beslissingen nam, in mijn eigen verhaal van ondernemerschap.  Het is tijd voor de volgende stap. Screw it, let's do it !