woensdag 10 februari 2010

Voeten op de grond

Deze namiddag ben ik gaan wandelen met Herman.
Herman is een jaar of 50. Hij heeft een leidende functie in een groot West-Vlaans bedrijf. Je ziet meteen dat hij ernstig is, doordacht, voorzichtig. Je ziet hem denken en afwegen.
Dat is de eerste laag.
Daaronder zit een warme, lieve, emotioneel-intelligente man, die toch ook nog steeds op zoek is naar zichzelf. Een gewone en toch bijzondere man dus ;-)


Morgen heeft Herman een belangrijke meeting. Daar liep hij vandaag en de dagen ervoor ook, zegt hij, al zenuwachtig voor.
Ook in zijn grote bedrijf verandert alles grondig. Herstructurering, nieuwe bazen, nieuwe wetten. Oude zekerheden van het bedrijf staan op de helling. 
Iedereen wordt op de rooster gelegd. Eén verkeerde stap wordt meegenomen naar je volgende evaluatie. Eén keer "neen" zeggen tegen een voorstel om in het buitenland te werken kan, de tweede keer wordt moeilijk, de derde mag je je "opportuniteiten in een ander bedrijf gaan zoeken".


We praatten een beetje over oefeningen die hij vanavond zou moeten doen om zich wat te ontspannen. Mindfulness. Iedereen heeft de cursus genomen, maar wie denkt nog aan de oefeningen ?
We hadden het ook over body language die hij kan toepassen tijdens de meeting, zinnen die hij kan gebruiken om de gemoederen te bedaren. Ik denk niet dat hij het toepast morgen, Herman heeft meer dan genoeg ervaring, kalmte en wijsheid in zich ... maar ik kon maar proberen.


En over zijn voeten hadden we het ook.
Voeten plat op de grond, zeg ik altijd. Aarden.
Laat je energie zijn baan vinden. Negatieve energie eruit, positieve erin.
Als je stress voelt : voeten plat op de grond.
Als je een moeilijke boodschap moet brengen : voeten plat op de grond.
Als iemand je boos maakt : voeten plat om de grond.
In contact blijven met jezelf.
Vasthouden en aarden.
Je moet het eens proberen - werkt altijd !